We wanted our house to have a special language and unique identity. It is an urban complex consisting of a hamlet, a Romanesque hermitage, a nave and two buildings on a farm with views of a well-preserved natural landscape in Navarra. The renovation we wanted was comprehensive: rehabilitate the main building, urbanise the farm, and treat the landscape. Since the main building, the sixteenth century farmhouse, has a stone masonry exterior that was well-preserved, we decided that it should be the element that sets the standards of everything that was proposed.

For the concept of the rehabilitation project, our main concern was light. We wanted it to come through but the thickness of the walls made it difficult. We decided on a concept that establishes two types of spaces: public and private. In the first, we gave utmost importance to light and existing materials, while for the intimate spaces, we used materials with sleek lines that contrast with the rustic lines of the farm.

We also chose to organise the public space in two hierarchies, inspired by a "Russian matriosca" where one objects hides inside the other. The first hierarchy consists of opening the space that occupies the main living area on the ground floor and distributes the different routes in three heights. The second, which encompasses the private space, is located at the other end of the house on the first floor and occupies two heights. This way we managed to organise the space and bring light into the common areas, giving prominence to the volumes that enclose the private areas.

The private space, we decided, should be contained within the sleek, white volume in which the bedrooms are located. It is a box suspended in space that aims to highlight the existence of a new element within that existing shell of stone.

The open spaces are located on the ground floor and first floor. So the living room, kitchen and dining room coexist in a diaphanous high-rise space on the ground floor where as the bedrooms are located on the first floor. There’s also a study and game room on the first floor, which is public but more private than the rooms on the ground floor, according to a hierarchy of open spaces ranked by privacy.

In addition, we liked the idea that the private spaces were structured in wooden boxes, which also contrasts with the stone and the microcenter of the floor as if they were also part of the furniture.

The whole house responds to a search for nobility, quality and contrast of materials. We seek to highlight the stone, contrasting it with the sleek white lines of the boxes and providing distinctive aceents by using oxidised black steel to give it an industrial and modern feel.

The fittings, mechanisms, luminaires and finishes were specially selected to establish complete coherence in the project, taking into consideration the project as a whole throughout every single decision.

error: ¡Contenido protegido!